Strutbräken – plantering och skötsel

Strutbräken är en perenn ormbunke och kan bli närmare en meter hög. Den kännetecknas av sin avsaknad av sporgömmen på undersidan av bladen, och kan leva i väldigt många år under rätt förutsättningar.

Strutbräken – plantering och skötsel

Vetenskapligt namn (Latin): Matteuccia struthiopteris
Familj: Stensöteväxter (Polypodiaceae) 

Struktbräken i trädgården

Just strutbräken är väldigt populär att plantera i rabatter eller vid dammar där den med sina dekorativa strutformade blad tillför mer grönska och fyllighet. För dig som letar efter en lättskött perenn är strutbräken ett bra tips.

Här trivs strutbräken

För dig som vill plantera strutbräken bör du välja en plats i trädgården där marken är både fuktig och näringsrik. Det är inte konstigt att ormbunken ofta växer nära åar och sjöar när de finns i det vilda, de gillar fukt. I övrigt bör strutbräken inte planteras mitt i solen eftersom de gillar skugga.

För dig som letar efter en lättskött perenn som tar för sig kommer strutbräken inte göra dig besviken. Den passar utmärkt som marktäckare och är vacker i en blandad rabatt. För att skapa en så vacker rabatt som möjligt är det snyggast om du inte planterar dina plantor alldeles för tätt, se även till att gallra skotten under våren. Ett tips för plantage är att sätta den tillsammans med olika sippor. Sippornas blad kommer att döljas av ormbunken. Ett annat tps är att plantera strutbräken tillsammans med ramslök. Resultatet blir väldigt fint samtidigt som att ormbunken växer till sig just efter att ramslöken blommat färdigt.

Hur förökar jag strutbräken?

Att föröka dina Strutbräken är enkelt, du delar dem. Till skillnad från många andra perenner och växter får inte Strutbräken några blommor eftersom de istället förökar sig med sporer. När ormbunken trivs brukar de själva sprida ut sig bra. Om du ändå vill dela strutbräken är det bäst att göra detta på våren. Förutom att strutbräken har sporer som den förökar sig med skickar den även ut utlöpare. Dessa kan du klippa av och plantera på en annan plats om du skulle vilja.

Äta strutbräken? Javisst!

Denna ormbunke är faktiskt ätlig. Om du vill skörda den ska du göra det precis innan bladen börjar rullas ut, då brukar de vara cirka 5 - 15 centimeter långa. Var dock på din vakt andra ormbunkar är inte ätliga och kan innehålla ämnen som du inte bör få i dig. Är du osäker på om ormbunken verkligen är strutbräken? Avstå från att äta!

Äta strutbräken

Bild: Strutbräkenbladen ska skördas innan "bollarna" börjar rullas ut. Foto: Bjoertvedt, CC

Du skär av skottet längs marknivån, spara en bit så växer de upp igen. För att tillaga strutbräken börjar du med att noggrant skölja av bladen så att jord och smuts avlägsnas. Därefter kokar du bladen cirka tio minuter i lättsaltat vatten. Det går även bra att ånga eller woka bladen i ungefär tio minuter. Stek eller woka gärna med vårlök. Gott, nyttigt och otroligt vackert på tallriken.

Skötsel och beskärning

Att strutbräken är en trevlig perenn råder det inga tvivel om. Men det är bra att hålla koll på hur ormbunken växer eftersom den ibland tenderar att bli invasiv och tränga ut andra växter. Du får dock bukt på detta genom klippning när den breder ut sig för mycket.

Mer läsning om trädgårdsväxter

Lär dig mer om ormbunke >>
Hitta rätt jord för struktbräken >>

Du är här:

Teman:

Spjutbräken 'Green Lady'

Höjd 30 cm, Grön

9990
Läs mer

Spjutbräken 'Green Lady'

Höjd 45 cm, Grön

299:-
Läs mer
Din varukorg:
Varor
Totalt att betala:
Till kassan
Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. Icons/Arrow-left/24px/Black Created with Sketch. BEED2CAF-6775-4D50-832D-C19575417F8F 36C1D222-8DE3-499B-89C5-F0ACC4A3840A Created with sketchtool. 3011D877-6B37-4181-ABF0-09D8986DA7C6 Created with sketchtool. Entre Created with Sketch. 68157682-FC5A-4945-89BC-A1A195DC0E74 Created with sketchtool. F4ECEC60-D397-44D2-87E9-2D4AD35A6F11 Created with sketchtool. Icons/Menu/24px/Black Created with Sketch. order sort-alpha-desc Fråga Plantagen