nov. 29, 2023 - Minuts läsningMinuters läsning

Så skapar du en bra munvårdsrutin

Har du någon gång tänkt att din mun är som dörren till din kropp? På samma sätt kan man säga att din munhälsa också är dörren till din allmänna hälsa. För precis som med alla andra områden i kroppen, finns det bakterier i munnen – några är bra och andra är dåliga. Bra munhygien kan hjälpa dig att behålla goda bakterier och bli av med de dåliga som orsakar plack och kan skada ditt tandkött och dina tänder. God munhälsa vid mogen ålder är extra viktigt för en sund kropp. Visste du att ett friskt tandkött hindrar bakterier i munnen från att komma in i blodomloppet, resa inuti kroppen, orsaka inflammation och på så sätt påverka din allmänna hälsa? Du kan hjälpa till att bibehålla en god munhälsa och allmänhälsa genom att ta hand om din mun på rätt sätt. Det optimala är att göra rent mellan tänderna, borsta dem ordentligt och – om du har behov av detta – skölja med munskölj.

Vill du få ut det mesta av din munvårdsrutin? Ta hjälp av vår guide för att förbättra din munhygien. Kom ihåg att en god munvård gynnar alla, men eftersom att våra munnar har olika förutsättningar kan vi ha olika specifika behov. Därför bör du besöka tandvården minst en gång om året för undersökning, personlig vård och specifika råd.

Innehåll

Dålig munhygien & hälsa

Dålig munhygien över tid kan leda till tandköttssjukdomar, vilket i sin tur kan förvärra allvarliga sjukdomar såsom hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes eller andningsproblem. Detta beror på att dålig munhygien kan leda till en ansamling av bakterier i munnen och svullet, blödande och inflammerat tandkött. Bakterierna från munnen kan då komma ut i blodomloppet där de cirkulerar runt och kan förvärra sjukdomstillståndet. En god munhygien är därför ett effektivt sätt att förhindra uppkomsten av tandköttssjukdomar.

Frisk mun = Frisk kropp

Detta innebär att bra munvård inte bara är avgörande för att behålla friska tänder och tandkött. En bra munhälsa bidrar också till att hela kroppen mår bra.

Hur du lägger upp din munvårdsrutin för en bra munhygien


Använd tandtråd, mellanrumsborstar eller tandstickor varje dag innan du borstar tänderna. Du kan också använda GUM® SOFT-PICKS® stickor efter måltider för att ta bort matrester som fastnat mellan tänderna.


Borsta tänderna minst två gånger om dagen. Välj en fluortandkräm som passar dina behov.


Vid behov, avsluta med en munskölj som passar just dig.

1. Rengör mellan tänderna

Oavsett hur noga du borstar tänderna, är vissa delar av munnen svåra att nå med en tandborste. Särskilt utrymmet mellan tänderna. När matrester och bakterier ligger kvar mellan tänderna kan det leda till tandköttsproblem, hål i tänderna eller andra hälsoproblem.

Det är vetenskapligt bevisat att om man rengör mellan tänderna, och sedan borstar tänderna, lyckas man ta bort upp till 20 % mer plack (bakterieansamlingar) jämfört med enbart med tandborstning.

 

Läs mer om hur du rengör mellan tänderna Här!

2. Borsta tänderna – tänk 2x2x2

Tandvården rekommenderar 2x2x2 metoden, det vill säga att borsta tänderna med 2 centimeter tandkräm x 2 minuter x 2 gånger om dagen.

1. Borstmetoden som tandvården förordar är den så kallade "gnuggmetoden". Använd en mjuk borste och vinka den mot tänderna i en 45-gradig vinkel.

2. Börja med att borsta längst in bakom sista tanden med små cirkelrörelser. Fortsätt sedan mot framtänderna, först insidan och sedan utsidan.

3. Avsluta med att borsta lätt på tungan.

 

Läs mer om hur du borstar tänderna på rätt sätt Här!

3. Skölj vid behov

Det finns ett brett urval av munskölj som är anpassade till en rad olika behov. Vare sig du är ute efter en fluorskölj eller munskölj som hjälper mot tandköttsinflammation, ilningar i tänderna, muntorrhet, dålig andedräkt eller missfärgningar så finns det ett alternativ för dina behov.


Några saker du kanske undrar om:

Du kan göra det som fungerar bäst för dig och som passar mellanrummen mellan dina tänder. Det kan hända att du behöva flera olika munhygienhjälpmedel. Du behöver kanske använda mellanrumsstickor i ett område och tandtråd i ett annat, och det är ett bra sätt att hitta en komplett metod som passar hela din mun. Alternativt använder du enbart tandtråd eller enbart mellanrumsborstar. Många tycker att GUM SOFT-PICKS är lättare att använda än andra munhygienskahjälpmedel, eftersom de går att anpassa efter utrymmet mer än vad tandtråd och mellanrumsborstar går att göra. Se till att göra mellanrumsrengöring till en vana och gör rent mellan dina tänder dagligen för att ta bort plack. Hur du gör det är upp till dig och din tandläkare eller tandhygienist.

Att göra rätt innebär att du tar bort så mycket plack som möjligt. Eftersom plack är blekgul, är det inte alltid lätt att upptäcka den. Den goda nyheten är att det finns ett enkelt sätt att ta reda på vilka delar av tänderna som fortfarande behöver lite mer rengöring. Om du vill se var du har missat lite plack kan du prova GUM RED-COTE® tabletter. De färgar allt plack som finns på tänderna rött, vilket gör det mycket lätt att upptäcka. Du kan sedan borsta eller rensa mellan tänderna i dessa områden tills dina tänder blir rena.

Om du är säker på att orsaken till dålig andedräkt inte är tandköttsinflammation eller muntorrhet – detta bör kollas upp med din tandhygienist – kan det hända att du har bakterier kvar på tungan och behöver göra rent den lite extra. Du kan då använda GUM HaliControl® tungskrapa för att ta bort bakterier från tungan. Upptäck hela vår GUM HaliControl serie med munhygieniska hjälpmedel som neutraliserar obehagliga lukter.

Den allra vanligaste orsaken till att det blöder vid tandborstning är tandköttsinflammation. Inflammationen orsakas av plack, som är en bakteriebeläggning på tänderna och i munnen. Lär dig mer om orsaker och behandlingen av tandköttsinflammation här. Är den i ett tidigt stadie räcker det oftast med att borsta bort placket ordentligt från tänderna och mellan dem, samt extra noggrant vid tandköttskanten. Du kan även dra nytta av en antibakteriell tandkräm som GUM PAROEX®Försvinner symptom inte efter någon vecka bör du dock kontakta tandvården för professionell rengöring och råd.

En annan förklaring kan vara att du borstar för hårt och/eller med en för hård tandborste. Skonsam borstning är nyckeln till en god munhygien. Om du borstar för hårt eller använder en hård tandborste kan du skada ditt tandkött och din tandemalj. Detta kan leda till tillbakadraget tandkött och orsaka ilningar i tänderna. Om du undrar vilken borste som är bäst för dig, kolla in våra tips om hur du väljer din tandborste här.

Du bör börja rengöra barnets tänder så snart de dyker upp. Detta sker oftast vi 6 månaders ålder. Prova att använda GUM BABY Tandborste som har ett extra litet huvud som lätt passar inuti spädbarns munnar. Se till att du använder en åldersanpassad tandkräm med flornivåer som är lämpliga för unga tänder. För mer information läs om munhygien för barn här!

Liksom andra delar av kroppen, är munnen hem för mängder av bakterier. De sätter sig på tandytan där de matas på med matrester, mestadels socker, förökar sig och producerar avfall. Kombinationen av bakterier och deras avfall, matrester och saliv, bildar en mjuk, blekgul och klibbiga biofilm som kallas för plack. Denna beläggning sätter sig på emaljen, särskilt mellan tänderna och runt tandköttskanten. Det är bra att vara medveten om att dålig och oregelbunden tandborstning, samt en sockerhaltig kost, bidrar avsevärt till att plack bildas.

En tandborste tar bara bort en del av placket, den del som samlas på tänderna och vid tandköttskanten. För att rengöra mellan tänderna där tandborsten inte kommer åt bör du använda en mellanrumsborste, tandstickor eller tandtråd. Om placket lämnas kvar kan det leda till tandköttsproblem. Dessutom kommer det så småningom att förvandlas till tandsten som bara tandvården kan hjälpa dig att ta bort.