Laden..
Vogels voeren? 4 Tips voor het bijvoeren van tuinvogels

Vogels voeren? 4 Tips voor het bijvoeren van tuinvogels

Het állerbeste is het voor vogels als je je tuin zo inricht, dat ze er natuurlijk voedsel vinden, zoals insecten, zaden en bessen. Maar nu is het winter, dus er zijn geen insecten. Wat je wel kunt doen is de vogels een beetje bijvoeren tijdens de winter.

  • Delen: Deel dit artikel:
4 minuten leestijd

Ik ben Jeanet en ik werk bij Vogelbescherming. Voor Intratuin schrijf ik gastblogs waarin ik je graag laat zien wat je kunt doen voor de vogels in je tuin. Ook voor een kleine tuin of balkon zijn er namelijk onwijs veel mogelijkheden!

Vogelbeschermer Nico de Haan geeft je alvast een paar tips voor het voeren van vogels.

 

Tip 1: voer verschillende dingen op verschillende plekken

  • Mezen zijn acrobaten die gerust ondersteboven hangend met z’n tienen tegelijk iets eten. Hang voor pimpel-, kool- en staartmezen dus vetbollen in een houder of pinda’s in een silo.
  • Vinken, mussen, merel en zanglijster scharrelen juist graag over de grond. Strooi voor deze vogels een zadenmengsel op een sneeuwvrije plaats op de grond of op een voertafel.
  • Wil je roodborst, winterkoning en heggenmus bijvoeren? Strooi dan (gevriesdroogde) meelwormen of zaden op wel tien beschutte plekjes op de grond. Geef niet één keer veel, maar steeds een klein beetje. De reden: ze scharrelen een paar keer per dag de tuin door en volgen dan een soort ‘voedselroute’ van kansrijke plekjes.
  • Groenlingen zijn fan van zwarte zonnebloempitten. Hang ze in een voedersilo in de tuin en je kunt er (bijna) op rekenen dat ze zich melden.
  • En bijna alle vogels zijn gek op vogelpindakaas. Soms komt er zelfs een boomklever of grote bonte specht op af.

Wil je meer weten over verschillende soorten vogels? Vogelbescherming Nederland heeft een handige vogelgids met meer dan driehonderd in Nederland voorkomende vogelsoorten. Je vind er per soort informatie over hun leefwijze en hoe je ze kunt herkennen.

 

Pimpelmees en koolmeesPimpelmees en koolmees

Fotocredits: Jasper de Ruiter

Tip 2: geef water

Zet ’s morgens een lage schaal met vers water neer voor de vogels, om te drinken én te badderen. Dat doen ze namelijk ook in de winter, want zo verzorgen ze hun veren. Doe er nooit zout in, want dat is ongezond voor vogels. Voeg ook nooit suiker toe, want als ze dan badderen, worden hun veren plakkerig. Vries het hard en blijft het water niet open? Geen probleem, dan pikken ze sneeuw of rijp om aan vocht te komen.


Vogelbescherming nestkastjes en vogelvoer


Tip 3: maak zelf vogelvoer

Zelf vogelvoer maken is ietsje meer werk, maar leuk om te doen en het ziet er prachtig uit! Bijvoorbeeld:

  • Een pindaslinger rijgen. Ook gezellig met klein-, buur-, of andere kinderen. Maak met een prikpen of spijkertje eerst een gaatje in de pinda; dat rijgt gemakkelijker.
  • Zelf vetbollen maken. Er zijn naast de klassieke bol veel variaties mogelijk: giet het gesmolten vet bijvoorbeeld in een ouderwets kopje dat je aan het oortje ophangt.
  • Maak zelf een spechtenblok van een dikke boomtak of een open haardblok. Benodigdheden: een boor, een haak, een touw en vogelpindakaas. Hier lees je hoe.
Zelf vogelvoer makenZelf vogelvoer maken

Fotocredits: Martin Hierck

Tip 4: strooi geen zout maar zand

Als het glad wordt, strooi dan geen zout, maar scherp zand. Vogels kunnen het zout namelijk onverhoopt binnenkrijgen (via insecten die er dood van gaan of via smeltwater) en daarvan nierproblemen krijgen. Ook voor de planten, bomen en bodemdiertjes in je tuin is zout slecht. Scherp zand is net zo effectief en voor niemand gevaarlijk.

Nationale Tuinvogeltelling

Heb je vogels in je tuin? Doe dan mee met de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming! Het is leuk, het is makkelijk en je helpt er de vogels mee. Lees de blog: Intratuin en de Nationale Tuinvogeltelling.

Jeanet van Zoelen

Vogelbescherming Nederland

Reacties (28)
H
Helen
9 januari 2018, 21:25
Merels houden ook van appelklokhuizen. \ Werkt frituurvet op stukjes brood ook laxerend?
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:08
Hoi Helen, dat werkt zeker laxerend. Vogels kun je beter geen frituurvet geven!
L
Leo
10 januari 2018, 12:17
Leuk al die voederhuisjes maar koolmeesjes, mussen en andere kleine vogeltjes hebben geen enkele kans. Enkel de kraaien en eksters komen de voederhuisjes leeg vreten. Ik ben op zoek naar een voederhuisje waar enkel kleine vogeltjes bij het voedsel kunnen en niet de kraaien en eksters.
h
het inspiratieteam
31 januari 2019, 11:10
Hoi Leo, probeer is hangend voer. Kraaien en eksters kunnen zich niet vasthouden aan een loshangende voer bal. De kleinere vogeltjes kunnen dat juist wel goed!
H
H'jet
23 november 2022, 11:02
Nou hier hangen de kraaien gewoon aan de pindahuiusjes, ondersteboven en met z'n tweeën.. heer akelig, want al het kleine spul komt er niet meer aan te pas. Hoop dat hier ooit een betere oplossing v oor komt.
R
Renate
22 augustus 2023, 15:44
Zoek eens naar ‘vogel voederkooi’. Ik heb twee verschillende en weten beide prima. Alleen toegankelijk voor kleine vogels.
P
Piet Pranger
5 oktober 2022, 00:50
Ik zet om mijn voederhuisjes gaas neer meet spijltjes op 4 cm afstand. Werkt al jaren prima.
C
Carry
17 januari 2023, 11:09
Wij hebben geplastificeerd gaas met redelijk grote gaten eromheen gespijkerd zidat alleen de kleine vogeltjes erdoor heen kunnen .. werkt prima!
F
Fien timmermans Timmermans
18 januari 2023, 22:50
Ik heb er een stukje gaas omheen gedraaid zo kunnen de kleine vogeltjes er wel in en de grotere niet!
T
Tessa
23 januari 2024, 20:23
Wij hebben een voederkooi om het voederhuisje gehangen. Hierin kunnen alleen de kleinere vogels. Merels redden het nog maar de kauwtjes niet. Naast een voederhuisje hangen we ook een pindakorf, zonnepitten en vetbollen in de kooi. En soms ook meelwormen. We zien merels, mussen, mezen, spreeuwtjes en soms zelfs een roodborstje in de kooi. Omdat deze vogels normaal ook tussen de kleine takjes kruipen zijn ze de kooi al snel gewend. Voor de duiven (en kauwtjes) voeren we in een apart voederhuis. Zo heeft ieder zijn plekje.
I
Iwonka
23 januari 2024, 21:03

Die vogelvoeder hangers, zijn te koop in dierenparken. Grote vogels, kunnen er niet bij komen.

J
Josta
7 februari 2024, 11:37
Er zijn ook vetbolhouders in kooivorm. Kleine vogels kunnen door de spijlen bij de bollen, grote vogels niet.
R
Rian
13 november 2019, 15:49
Waarom zou je bepaalde vogels willen weren? Ik woon acht-hoog en voer vogels het hele jaar bij met vogelvoer wat ik bij de dierenwinkel koop. Er komen eksters, halsbandparkieten, kauwtjes en soms ook kleinere vogels zoals koolmezen. Mijn werkkamer kijkt uit op mijn balkon en ik kan je wel zeggen, altijd pret en inspiratie met dat grut. \ Ze hebben allemaal hun eigen gewoontes en slimmigheidjes. Boeiend toch?
R
Roos
28 september 2020, 13:10
Helemaal eens met Rien. Waarom zou je alleen kleinere vogels bijvoeren? De meeste kraaiachtigen zijn juist vuilnisruimers en zeer welkom daardoor, in stedelijk en landelijk gebied.
F
Frans
6 oktober 2021, 16:20
Ik heb in de tuin een vogelvoerhuisje op een poot. Maar als ik er vetballen aan hang dan komen er ratten op af. Hoe voorkom ik dat?
I
Intratuin
9 oktober 2021, 20:02

Beste Frans,

Helaas is het lastig als je ratten of muizen in de buurt hebt. Vogelvoer is inderdaad aantrekkelijk voor deze dieren! Het beste is om de vogels in kleine porties te voeren, zodat het snel op is. Hangt of ligt het voer er aan de eind van de middag nog, haal het dan weg. De vogels hebben het dan niet kunnen vinden of hebben er geen behoefte aan gehad. Hang het dan gewoon een andere dag weer op. Daarnaast wil je het voer aanbieden op een plek waar de ratten er niet bij kunnen komen, maar helaas lijkt er weinig te zijn wat die beestjes tegenhoudt. Wat je zou kunnen proberen: een gat maken in een oude emmer en deze ondersteboven rond de paal hangen op een meter hoogte. De rat zou dan niet meer tegen de paal op kunnen klimmen!

Ook geldt natuurlijk dat het erg belangrijk is om gemorst vogelvoer op te ruimen. Succes!

A
AnnE
8 november 2023, 10:53
Haal alle opstaande randen van die (diepe) emmer of een grote kraag anti krab kraag voor huisdieren. Zet het huisje minimaal 3 keer de lichaams lengte van de muizen of ratten vrij van alles waarvan ze kunnen afspringen. Ze kunnen ver en hoog springen. Een gladde harde gladde pijp om de volledige paal werkt voor slimmeriken die het alsnog van onderaf proberen. Hang vet bolletjes ed niet in het plastic netje op. Vogels halen hun poten open, blijven erin vast zitten, trekken het gaas kapot om beter bij het voer te komen en krijgen zo ook plastic binnen. Succes.
M
Maaike
11 oktober 2021, 16:03
Leuk om te lezen!
j
jacqueline steenbeek
5 februari 2022, 19:27
Alle pitten en pinda’s voor de vogels gaan schimmelen, dan zijn ze toch niet meer geschikt voor de vogels ? En hoe kan ik dit voorkomen?
I
Intratuin
7 februari 2022, 09:50

Hi Jacqueline,

Schimmel op de pinda's kun je helaas niet voorkomen. Geef nooit teveel in één keer en als het voer na een aantal uur niet gegeten wordt, haal het dan weer weg. De vogels hebben het niet gevonden of ze hebben gewoon (nog) geen behoefte aan het voer. Probeer het de dag erop weer. Haal beschimmelde pinda's altijd direct weg, de schimmels zijn schadelijk voor de vogels!

^Intratuin

J
JACQUELINE
7 februari 2022, 14:44
Dankjewel goed advies.
s
sylvie
23 november 2022, 13:44
Wat ook zeker belangrijk is is het schoonhouden van de voederplekken. Doordat de vogels elkaar op een beperkte plek ontmoeten is het tevens een plek om ziektes te kunnen overdragen door bv ontlasting. Doe dit dagelijks met heet water en een borstel. Mocht het zijn dat er een vogel ziek is maak dan de voederplek extra schoon en voer gedurende 3 weken niet.
H
H
27 december 2022, 09:24
Besteed eens aandacht aan plastic om de vetbollen. Vogels raken met hun pootjes verstrikt erin, weten zich nog wel los te rukken, maar krijgen het plastic niet meer af van hun pootjes, komen daardoor verder in de problemen. en twee: vogels krijgen plastic in hun maagjes, hebben daardoor een vol gevoel in de maag en eten daarom niet meer. Ze sterven de hongerdood.
L
Lydia Hout
17 januari 2023, 17:12
Wij geven ook voer in vogelhuisjes, silos en vetbollen in houder, maar bij ons zitten de katten uit de buurt naar de vogels te loeren. Vroeger zagen wij veel vinken en groenlingen, maar nu minder vinken, koolmeesjes en pimpelmezen. Merels zijn ook uit onze tuin verdwenen. Alleen enkele tortels en mussen , ook veel minder als anders
s
sjaak
24 januari 2023, 20:06
bij mij was het heel druk met alle vogels spreeuwen halsband parkieten soms wel 8 en kool meesjes maar nu bij na niks meer hoe kan dat groetjes sjaak
I
Intratuin
26 januari 2023, 09:00

Beste Sjaak,

Wat verschrikkelijk jammer dat je minder vogels ziet. De oorzaak is lastig te zeggen, vaak komt een afname van vogels door nieuwe bebouwing en daarbij verlies van leefgebied, bomen en struiken en voedsel voor vogels waardoor ze elders een leefplek gaan zoeken. Je kunt hier helaas niet zoveel aan doen. Het kan een beetje helpen als jij van jouw tuin een vogelparadijs maakt met een boom, besjestruiken en een vijvertje. Nestkastjes en vogelvoer helpen ook mee. Uiteraard zou het nog beter werken als al je buren ook mee doen!

^Intratuin

P
Purmer1
20 februari 2023, 18:14
Als ik zaad geef doe ik het eerst in de magnetron op heet. Zodat het zaad wat op de grond valt niet meer ontkiemt . Werkt prima.
E
E K
28 mei 2023, 12:38

Magnetron opwarming/verhitting van voedsel is heel slecht voor zowel mensen als dieren. Natuurlijk gaat er altijd wel iets van voedingswaarde verloren bij verwarmen, stomen of bakken, maar in de magnetron blijft er niet zo vreselijk veel van over. De voedingsstoffen worden vernietigd. Je eet ‘niks’ meer. Het feit dat het zaad niet meer ontkiemt zegt al genoeg; het is kapot gemaakt! De van nature aanwezige voedingswaarde gaat verloren.

GEEF EEN REACTIE

Wil je iets laten bezorgen in Belgie?

Hier op Intratuin.nl bezorgen we alleen in Nederland

Back to top